Dolar 28,9070
Euro 31,1398
Altın 1.883,27
BİST 7.855,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Per 9°C
Cum 7°C
Cts 10°C
Paz 10°C

TCMB para politikasında gevşeme döngüsünü devam ettirecektir

TCMB para politikasında gevşeme döngüsünü devam ettirecektir
21 Mayıs 2020 18:59
292
A+
A-

Merkez Bankası, piyasanın ve bizim beklentilerimize paralel olarak 50 baz puan faiz indirimi yaptı ve Temmuz 2019’dan itibaren başladığı gevşeme döngüsünü devam ettirdi. (Tera Yatırım)

Merkez Bankası, piyasanın ve bizim beklentilerimize paralel olarak 50 baz puan faiz indirimi yaptı ve Temmuz 2019’dan itibaren başladığı gevşeme döngüsünü devam ettirdi. Böylece Merkez Bankası’nın parasal gevşeme döngüsü içerisinde üst üste faiz indirme serisi 9’a, toplam faiz indirimi miktarı da 1575 baz puana ulaştı. Böylece politika faizi olarak alınan 1 haftalık repo faizi %8.25 seviyesine getirilmiş oldu. Her ne kadar Nisan ayı itibariyle enflasyon halen %10.9 seviyesinde olsa da, Merkez Bankası’nın mevcut enflasyon yönlendirmesi ve reel ekonomiyi destekleme önceliği çerçevesinde gevşeme döngüsünün sürmesini bekliyoruz.

Faiz politikası konusunda kafa karışıklığı oluşturan en önemli unsurlar elbette enflasyon ve reel faiz üzerinde yoğunlaşıyor. Gerçekleşen enflasyona göre, nominal faiz %8.25 olduğundan dolayı negatif reel faiz pozisyonundayız, emsal gelişmekte olan ülkelerde ise genel standart şu anda +%2 – 3 seviyelerindedir. Bu tabii sıcak para hareketleri açısından bir kriter olması itibariyle hassasiyet unsuru olabilmektedir. Merkez Bankası’na hareket alanı olduğunu düşündüren unsur ise, enflasyondaki baz senaryonun düşüşün devam etmesi yönünde olmasıdır. Zaten bu dayanakla da yıl sonu enflasyon beklentisini son Enflasyon Raporu’nda %7.4’e aşağı revize etti. TCMB Beklenti Anketi’nde ise 12 ve 24 aylık enflasyon beklentileri sırasıyla %9.20 ve %8.30 seviyelerindedir. Gerçekleşen enflasyona göre -2,2% olan reel faiz, 12 aylık enflasyon beklentisine göre -0,9% seviyesinde, 24 aylık enflasyon beklentisine göre ise 0 noktasına yakındır.

Tabii enflasyonun düşeceğine dayanak oluşturan etmenlerin en başında ekonomideki düşük talep etkisi ve düşen emtia / enerji fiyatları gelirken, maliyet kalemlerinden sıkıntı oluşturabilecek olan TRY’deki değer kaybının hafifletilmesi ve TRY’nin son günlerde değer kazanması da TCMB’nin bu toplantıda daha rahat hareket edebilmesine olanak vermiştir. Bir başka unsur da, para politikalarında şu anda genel trendin Merkez bankaları açısından ekonomiyi destekleme rotasında olmasıdır. Küresel merkez bankaları, faizleri indirerek ve parasal genişleme yaparak ekonomiye destek verme yoluna giderken hem gelişmiş ülkelerde düşen faizler hem de ekonominin desteklenmesinin öncelik sırasında öne gelmesi Merkez Bankası’nın da bu trendin içinde yer almasını sağlamaktadır. Türkiye’de ilk Covid-19 vakası açıklandıktan sonra, 17 Mart’ta erken bir toplantı yaparak 100 baz puan faiz indirimine giden TCMB, Nisan PPK’sında da 100 baz puan indirim yapmıştı. Böylece Covid-19 sürecinde de toplamda 250 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirilmiş oldu.

Merkez Bankası’nın sonraki toplantılarında da, parasal gevşeme döngüsünü devam ettirmesini bekleriz.

Kaynak:Tera Yatırım

Haberegel.net ● Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.