Dolar 28,8857
Euro 31,2098
Altın 1.874,78
BİST 8.057,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 14°C
Per 10°C
Cum 7°C
Cts 9°C

25 yıldır İngiliz polisinin ‘gözetiminde’ olan 68 tarihi eser, Çin’e iade edildi

Ulusal Kültür Mirası İdaresi (NCHA), İngiltere’den Çin’e toplam 68 kültürel eserin iade edildiğini söyledi 1995 yılında yasadışı yollarla Çin’den yurtdışına kaçırılan eserler, ocak ayından bu yana idare ve ülkenin dışişleri ve gümrük makamlarının ortak çabaları sonucunda geri alındı.

25 yıldır İngiliz polisinin ‘gözetiminde’ olan 68 tarihi eser, Çin’e iade edildi
19 Kasım 2020 15:55
298
A+
A-

NCHA Başkan Yardımcısı Guan Qiang, kültürel öğelerin bazılarının önemli tarihi, sanatsal ve bilimsel değere sahip olduğunu söyledi. Eserler, 25 yıllık uzun bir yolculuktan sonra evlerine geri döndü.
 
Eserler, 1995 yılında İngiltere’ye kaçırıldığında İngiliz polisi tarafından yakalandı. Ancak kalıntıların alıcısı pazarlık yapmayı reddetti ve eşyalar bu yıla kadar İngiliz polisi tarafından gözaltında tutuldu. Ocak ayında, İngiliz polisi Çin’e alıcının kayıp olduğunu ve kovuşturma süresinin sona erdiğini bildirdi ve eserlerin Çin’e iade edilmesine yardımcı olmak için yardım teklif etti.
 
68 eser arasında İlkbahar ve Sonbahar Dönemi’ne (MÖ 770 – MÖ 476), Savaşan Devletler Dönemi’ne (MÖ 475 – MÖ 221) ve Qing Hanedanlığı’na (1644-1911) kadar uzanan, geri kazanılan kültürel kalıntılar bulunuyor. Bu gelişmeyi, “Son yıllarda kaybolan kalıntıların peşinde ve ülkesine geri gönderilmesinde Çin ve İngiltere tarafından ortaklaşa yapılan dikkate değer bir başarıdır” diyen Guan, bu bağlamda uluslararası hukuk ve düzenin tarihi bir değişim gördüğünü de sözlerine ekledi. Çin, 1989 yılında Çin, Kültür Varlıklarının Yasadışı İthalat, İhracat ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesi Yollarına İlişkin 1970 UNESCO Sözleşmesi’ni kabul etti ve o zamandan beri, eski eserlerin yasadışı transferiyle mücadele eden 20 ülke arasına girdi.

Haberegel.net ● Haber Merkezi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.